Veelgestelde vragen

Scala College staat voor openbaar onderwijs voor leerlingen uit Alphen aan den Rijn en omstreken.

Leerling
Ouder

Er is genoeg te kiezen: Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij, Cultuur en Maatschappij. Er is vast wel iets dat bij jou past. 

Alle leerlingen van klas 1 en 2 volgen de lessen op het onderbouwhuis aan de Kees Mustersstraat. Leerlingen van klas 3 vmbo b/k, vmbo-t en 3 havo gaan naar ons nieuwe schoolgebouw aan de Henry Dunantweg. Leerlingen uit 3 tweetalig havo maken de overstap pas in leerjaar 4. Zij blijven net als de leerlingen uit 3 (t)vwo nog een jaar op Kees Mustersstraat. De lessen van de bovenbouw (t)vwo worden gegeven aan de Sacharovlaan. 

Je mentor is niet alleen voor jou een eerste aanspreekpunt, ook je ouders kunnen contact opnemen als ze vragen hebben. 

Leren gaat niet voor iedere leerling op dezelfde manier. Er wordt vanuit de onderwijsbehoeften gekeken wat jij extra nodig hebt. Dit gaat in overleg met jouw mentor en eventueel het ondersteuningsteam.

Het kan zijn dat de basisondersteuning niet voldoende is. Jouw mentor gaat samen met jou en je ouders in overleg wat er voor jou nodig is qua extra ondersteuning. Jouw mentor betrekt de juiste deskundige binnen de school. Veelal gaat dit in overleg met het ondersteuningsteam.

Je leermaterialen worden door de school verzorgd. Een device zoals een Chromebook kun je voordelig aanschaffen via school. Er wordt een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd voor tweetalig onderwijs en extra aanbod zoals de highschool of een kamp. 

Aanmelding verloopt via de basisschool. Je kunt bij jouw meester of juf aangeven dat je je wilt inschrijven voor het Scala College. Je krijgt dan een inschrijfformulier. De school levert de inschrijving bij ons in en je ouders krijgen een bevestiging hiervan. Voor de meivakantie wordt de definitieve plaatsing aan je ouders bevestigd. Onze school heeft geen wachtlijst. Je bent van harte welkom. 

Je kunt op het aanmeldingsformulier aangeven bij wie je graag in de klas wil komen of bij wie juist niet. We houden daar zoveel mogelijk rekening mee. Daarnaast kijken we naar je woonplaats en de verhouding jongens en meisjes. Goed om te weten: leerlingen die regulier onderwijs volgen, zitten niet in een klas bij leerlingen die het onderwijs in het Engels aangeboden krijgen. 

Voor alle leerlingen die zijn aangemeld, organiseren we een zogeheten ‘warme overdracht’. Dat betekent dat jouw juf of meester met je nieuwe mentor een gesprek heeft om alle belangrijke informatie over jou te bespreken. Zo leren we jou alvast een beetje kennen. 

Jouw juf of meester kent jou heel goed. Daarom volgen wij altijd het advies van de basisschool. Wij geven les op het hoogste niveau. Jij kunt dus laten zien dat je dat waard bent. Als je cijfers consequent goed zijn, kun je bij ons ook intern opstromen naar een hoger niveau. Bijvoorbeeld van havo naar vwo. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een diploma te halen en daarna een niveau hoger te doen. Welke beslissing je ook neemt, we begeleiden je hierbij en dagen je uit. 

Als school geven we jou de kans om te laten zien wat je in huis hebt. Je krijgt daarom les op het hoogste niveau, tenzij jouw juf of meester aangeeft dit niet te doen. 

Op het Scala heb je een eigen laptop nodig. Daarop staan alle schoolboeken die je nodig hebt. Je kunt zelf een Chromebook aanschaffen, maar je kunt er ook één via school kopen. Deze Chromebooks worden door de ICT-afdeling van de school ondersteund. 

Op het Scala werken we volgens het principe van mixed learning. Je leert uit online tekstboeken en krijgt werkboeken van school. Je werkt dus op je chromebook, maar ook gewoon in een schrift. De online methodes passen zich aan jouw niveau en tempo aan.

Boeken en lesmaterialen worden door de school verzorgd en hoeven niet door ouders betaald te worden. 

Je hebt schoolspullen nodig zoals pennen en schriften. De agenda krijg je van ons, dat is wel zo handig!

De meeste basisscholen geven vanaf groep 6 of 7 al regelmatig huiswerk. Zo wen je langzaam aan het maken van huiswerk. In de brugklas krijg je lessen en daarnaast maak je ook elke dag huiswerk. Houd rekening met 1,5 tot 2 uur huiswerk per dag. Dat kun je op school doen of thuis, wat je zelf prettig vindt. We helpen je ook bij het plannen van je huiswerk en helpen je bij het leren. Zo kun jij optimaal presteren! 

De overstap van de basisschool naar een middelbare school is voor sommigen best spannend. Daarom organiseren we voor onze brugklasleerlingen leuke kennismakingsactiviteiten. Hierdoor voel jij je snel thuis en maak je nieuwe vrienden. Voor de zomer ontmoet je al je mentor en je klasgenoten. Na de zomervakantie nemen we uitgebreid de tijd om kennis te maken met elkaar, het gebouw en je chromebook. Deze introductieweek bieden we je veel kennismakingsactiveiten.

Gedurende het schooljaar staat de mentor klaar voor iedere leerling. Tijdens de mentorles is er aandacht voor diverse studievaardigheden zoals plannen in de Plenda, organiseren, samenvatten, woordjes leren, etc.

Neem dan contact op met onze directeur, de heer Meijer. 

Internationalisering is een belangrijk onderdeel van ons tweetalig onderwijs. We gaan er dan ook vanuit dat iedere leerling mee op reis gaat. Veel leerlingen vinden dit spannend, maar we bereiden onze reizen zorgvuldig voor, zodat de leerling goed weet wat hem of haar te wachten staat. Leerlingen noemen een reis na afloop vrijwel altijd een geweldig leerzame ervaring! 

Dat is helaas niet mogelijk. Alleen leerlingen met een vwo-advies kunnen inschrijven voor tweetalig vwo. De ervaring leert dat de uitdaging van alle lessen in het Engels en de lesstof op het hoogste niveau anders te groot is.  

In de brugklas begeleidt de mentor je bij het plannen van je huiswerk. Soms krijg je al in de les tijd voor je huiswerk. Toch is er meestal thuis ook nog wel wat te doen. Lukt het thuis niet? Dan kun je je opgeven voor een huiswerkklas na school. Op de Kees Mustersstraat moet uw kind aangemeld worden. Dat kan via dit formulier. Voor de andere locaties is aanmelding niet noodzakelijk.

Ons team van professionals werkt elke dag hard, zodat jij optimaal kunt presteren. De kwaliteit ligt hoog. We vinden het belangrijk dat je een leuke tijd hebt op school. Samen werken we aan jouw toekomst! Onze leerresultaten zijn goed. 

Op de basisschool heb je één juf of meester. Op de middelbare school heb je voor elk vak een andere docent. Dat is even wennen. Jouw klas heeft een mentor, maar soms zijn dat er ook twee. De mentor is een leraar die extra tijd heeft om jou en je klasgenoten te begeleiden en coachen. Als je vragen hebt of hulp kunt gebruiken, kun je altijd bij je mentor terecht. Die staat klaar voor jou! 

Iedere leerling heeft wekelijks een coachgesprek. De mentor begeleidt jou bij het kiezen van de flexuren en het stellen van persoonlijke leerdoelen.

Op het Scala College kun je kiezen voor: hockey, muziek, media & design, theater, dans, tennis, voetbal, wedstrijdzwemmen, waterpolo of kickboksen. De tto-leerlingen kiezen een highschool voor een jaar. Alle andere leerlingen volgen twee jaar de gekozen highschool.

De sportklas is bedoeld voor leerlingen die beweging belangrijk én leuk vinden. Je volgt extra gym in de week en ontdekt sporten die je nog nooit gedaan hebt. We beloven je dat het hele afwisselende en uitdagende gymlessen zijn die gegeven worden in de sporthal of op een van de sportvelden. 

Engels is een belangrijke wereldtaal. Als je die taal goed beheerst, ligt de wereld aan je voeten! Daarom kun je bij ons tweetalig onderwijs volgen op havo- en vwo-niveau. Je krijgt dan niet alleen meer lesuren Engels, je volgt bijna alle vakken in het Engels. De hele dag praat, schrijf en lees je Engels. Na een tijdje denk je zelfs in het Engels! 

De lessen hebben een internationaal tintje: we besteden veel aandacht aan andere landen. Een keer per jaar gaan we ook naar het buitenland.  

Op het Scala College kun je kiezen voor regulier of tweetalig onderwijs. Bij elke opleiding hebben docenten van alle vakken studiewijzers opgesteld. Daarin staan de leerdoelen, maar ook verschillende manieren om die leerdoelen te behalen en te bewijzen. Soms heb je daarvoor extra uitleg nodig. Je kunt dan kiezen voor een steunles of een tutor. Studeer jij liever op school? Ook dat is mogelijk. Verder kun je kiezen voor de sportklas of een van onze highschools zoals Voetbal of Theater.