Nieuws Leestijd: 3 minuten, 2 seconden

Nieuwbouw Scala College met knalfeest geopend

Op 7 december vond de ‘Grand Opening’ van het nieuwe gebouw aan de Henry Dunantweg plaats. Met een knalfeest voor de leerlingen, de officiële opening voor genodigden en een echt familiefeest voor de medewerkers werd het, na een periode van hard werken, een dag vol plezier en trots.

De leerlingen trapten aan het eind van de ochtend de feestdag af. Er waren foodtrucks, muziek en bijzondere attracties, zoals een sweeper.

Raymond Pet (directeur): ‘Pubers en gratis eten is natuurlijk altijd een goede combinatie en als je op een doordeweekse schooldag mag feesten, is dat geen straf. Na afloop stond ik bij de deur en zag ik alleen maar lachende gezichten. “Kunnen we dit elke dag doen?” riepen sommigen.

Leerlingen zelf vragen wat ze nodig hebben voor goed onderwijs

Na het leerlingenfeest kwamen de genodigden voor de officiële opening. Wethouder Gert Jan Schotanus vertelde dat hij vroeger gymdocent was geweest en dat hij alleen maar had kunnen dromen van zo’n moderne, goed uitgeruste sporthal.

Amal, leerling uit (tweetalig) 4 vwo én voorzitter van de leerlingenraad, vertelde bevlogen over het “Uitstekend onderwijs op maat” dat het grootste speerpunt is van het Scala. Hierbij is de belangrijkste vraag: wat heb je als leerling nu echt nodig om goed onderwijs te krijgen? Op het Scala wordt deze vraag regelmatig aan de leerlingen zelf gesteld.     

Bestuursvoorzitter Frank de Wit benoemde het belang van goed onderwijs, wat in tegenstelling tot het nieuwe gebouw, niet in beton is gegoten. ‘We bewegen mee met maatschappelijke veranderingen en mogen dit doen in dit prachtige gebouw, waar je gezien en gewaardeerd wordt. Waar je serieus genomen wordt en de stap zet naar volwassenheid.’

Zestig dansers op de trap

Tussen de presentaties door waren er optredens van leerlingen. ‘Er stonden ruim zestig leerlingen op de trap te dansen en er trad een bandje op, bestaande uit leerlingen die allemaal eindexamen doen in muziek. Zo bijzonder dat zij met hun talenten een bijdrage hebben geleverd aan de Grand Opening,’ aldus Pet.

Na de sprekers gaven verschillende docenten rondleidingen. Het architectenteam van het gebouw liet zich ook rondleiden. Pet: ‘Na afloop kreeg ik van hen terug dat het mooi is om te zien dat de docenten het gebouw gebruiken zoals het is bedoeld. En dat het gebouw daadwerkelijk ondersteunend is om ons onderwijs nog meer op maat te kunnen geven.’ 

“Kijk, hier werkt papa of mama”

’s Avonds was het de beurt aan de medewerkers. Het Scala had niet alleen hen, maar ook hun partners en kinderen uitgenodigd. ‘In de 20 jaar dat ik hier werk, hebben we dat nooit eerder gedaan,’ vertelt Pet. ‘Er waren kinderen in alle leeftijden, die meteen doken op de attracties en het eten. Medewerkers hebben het als heel welkom ervaren dat hun gezin bij het feest kon zijn. Ze konden zeggen “Kijk, hier brengt papa of mama een groot deel van de week door en daar ben ik trots op”. Ik snap dat, het onderwijs is een prachtig en dankbaar beroep en als docent maak je het verschil.’

De weg ernaartoe
Al in 2009 waren er plannen voor nieuwbouw voor het Scala College. In 2011 kwam het Masterplan huisvesting voor middelbare scholen in Alphen aan den Rijn tot stand, gevolgd door een nieuw besluit in 2012. Het bestuur van de stichting Scala College & Coenecoop College heeft vele gesprekken met de gemeente gevoerd om te komen tot financiering van moderne huisvesting van het Scala College. In 2018 is de opdracht gegeven aan bouwbureau Objectum en architectenbureau Topos, die het gebouw hebben ontworpen. Met input van leerlingen en medewerkers heeft bureau Artvertisements een fantastische muurschildering ontworpen die de eyecatcher in de centrale hal is.